martijn

Eerst DOEN! dan denken

Creatieveling Martijn van de Voort, ook wel bekend als Mighty1, is sinds 2018 aangesloten bij het netwerk van DOEN! Hij studeerde af aan de kunstacademie van Tilburg, maar heeft geen afgebakend specialisme zoals beeldend of muziek. Met zijn creatieve manier van denken raakt hij alle vlakken van cultuuronderwijs. Daarom is hij voor DOEN! multi inzetbaar. Het maakt voor hem niet uit met welke lesstof of thema een klas bezig is. “Ik kan met ieder onderwerp kinderen én leerkrachten anders aan het denken zetten.”

Durf het eindresultaat los te laten
“Veel leerkrachten werken naar een bepaald eindresultaat toe. Dat kan veel frustratie en stress opleveren. Ga maar na: als je op Instagram een plaatje van een bepaalde pet ziet en iedereen moet die pet namaken, heb je veel te vaste kaders. Kinderen zijn dan vooral bezig na te streven met wat de leerkracht als eindresultaat wil. Durf dat eindresultaat los te laten. Vraag de leerlingen bijvoorbeeld om een hoofddekstel te maken met bepaalde materialen, dan gaan ze werken vanuit een intrinsieke motivatie en krijgt creativiteit de ruimte.”

Ieder kind aanspreken op zijn of haar talent
“Het mooiste project dat ik afgelopen tijd heb gedaan was toch wel De Muziekwerkplaats. Ik weet zelf helemaal niks van muziekinstrumenten, dat was juist het leuke. Kinderen uit groep 6/7 kregen in vier workshops begeleiding in het bedenken, ontwerpen en uiteindelijk maken van een niet-bestaand muziekinstrument. Bij dit project kwamen allerlei elementen van creativiteit tevoorschijn; onderzoeken, op schaal tekenen, woordverbindingen maken, bouwen met verschillende materialen. Ieder kind werd op zijn eigen talent aangesproken. Dat creëerde enorme betrokkenheid. Wat je dan ziet ontstaan, dat is gewoon super gaaf.”

Gewoon DOEN!
“Dankzij DOEN! mag ik dit soort lessen bedenken. Het geeft mij veel voldoening als ik zie dat een school ook echt met mijn methodes aan de slag is gegaan. Dat ik het verschil heb kunnen maken. Daarnaast is DOEN! gewoon een prettige club om mee te werken. Je wordt echt gezien voor je talent, kennis en expertise. Je hoeft geen ervaring te hebben als docent. Daarvoor hebben zij (gratis) cursussen. Als je creatief en flexibel bent, en denkt in mogelijkheden heb je de juiste eigenschappen in huis om je aan te sluiten. Dat ze bovendien ook een groot netwerk hebben waardoor je sneller aan leuke klussen komt, is uiteraard ook mooi meegenomen. Ik zou zeggen, niet over nadenken, gewoon DOEN!”

Deel dit bericht: