Burgerschap

Kijk elkaar in de ogen

Burgerschap
Het vak burgerschap is één van de wettelijk vastgestelde onderwerpen in het onderwijs. Burgerschap omvat een aantal terreinen waar Maatschappelijke Organisaties (MO’s) veel expertise over hebben. Scholen kunnen kiezen uit diverse lesprogramma’s en boeken over het vak burgerschap. Toch blijkt dat het invullen van de praktische kant van de opdracht burgerschap vaak een lastige opgave is voor scholen. Daar kunnen MO’s een belangrijke rol op zich nemen.

Johannie van Tuel, intermediair bij DOEN! heeft samen met SMOL gewerkt aan een praktische invulling van Burgerschap in het onderwijs. Wil je hier meer over weten? Lees hieronder verder voor meer informatie, of neem contact met ons op.

Johannie
Johannie van Tuel - DOEN!

SMOL
Stichting SMOL staat voor Samenwerkende Maatschappelijke Organisaties Limburg, een provinciale organisatie die 29 organisaties onder zich heeft: van jongerenorganisaties (scouting, JongNL, Jeugdwerk Limburg) tot vrouwenorganisaties (SharePower, ZijActief) of Voedselbank, Stichting Leergeld, Kledingbank, mensen met niet-westerse achtergrond (Vluchtelingenwerk, SMKK, PPD), mensen met beperking, Humanitas, ouderen (KBO). En nog een aantal meer.

De samenleving naar de klas
Vanuit SMOL zijn er twee personen (Hans Diederen, voorzitter en directeur van GIPS S&L) en Marjo Daniëls (secretaris en werkzaam bij PPD en KBO) die samen met Johannie van Tuel vanuit RICK en DOEN! hebben gewerkt aan het samen invulling geven van Burgerschap op een praktische manier: door de samenleving in de klas te brengen, waarna kinderen er middels cultuureducatie een eigen vertaling – vorm aan kunnen geven.

Subsidie
DOEN! heeft na een aantal pilots een subsidie gekregen via het Kans-fonds samen met bijdragen vanuit SKVGOL, SharePower, GIPS S&L om voor twee dagen per week een coördinator aan te stellen. Vanuit DOEN! wordt het mogelijk gemaakt om er de cultuurlessen uit te bekostigen.

Lees voor meer informatie het artikel dat verscheen in PrimaOnderwijs magazine en de informatieflyer van SMOL

Deel dit bericht: